Varga Judit hazudott otthon az ügyészség szerint, Magyar Péter cáfolatot ígér

Megosztás

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség megszüntette a nyomozást abban az ügyben, amelyben egy 2023 januárjában, Varga Judit volt igazságügyi miniszter volt férje, Magyar Péter által készített hangfelvétel szerepelt. A felvételen Varga arról beszélt, hogy a Rogán Antal köré tartozó személyek állítólag kihúzathatták a rájuk vonatkozó részeket a Schadl-Völner korrupciós ügy nyomozati anyagaiból.

Emlékezetes nap volt február 11., ekkor jelent meg Magyar Péter a Partizán szerkesztőségében, erről részletesen írtunk ebben a cikkben. Rögtön utána Vona Gábor feljelentést is tett az ott elhangzott információk miatt. Majd március végén Magyar előrukkolt azzal a hangfelvétellel, melyen volt felesége, a miskolci származású Varga Judit beszél arról, hogy Rogán Antalék belenyúltak az ügyészségi anyagokba. Ezt a hanganyagot Magyar az ügyészségre is bevitte, de amikor belépett az épületbe, egyben az interneten is publikálta a nyilvánosság részére.

Az otthonukban titokban rögzített felvételen Varga Judit akkori igazságügyi miniszter a Schadl–Völner-ügyről beszélt. Ez az eset, amely 2021-ben került napvilágra, valószínűleg a NER időszakának legnagyobb korrupciós botránya, főszereplői Schadl György, a végrehajtói kar akkori elnöke, és Völner Pál akkori államtitkár, akit a vád szerint Schadl lefizetett. A felvétel lényege az az állítás, hogy Rogánék kihúzatták a rájuk nézve terhelő részleteket az ügyészségi iratokból. Az ügyészség szerint ez fizikailag és jogilag lehetetlen.

Varga Judit

Magyar Péter ügyészségi meghallgatása után Varga Judit bement Hajdú Péter Frizbi című műsorába, ahol saját verzióját is előadta a történtekről és más, Magyarra vonatkozó kínos állításokat is tett. EKkor a képviselői állását is elvesztő volt igazságügyminiszternő azt mondta, hogy abban a szituációban már bármit elmondott volna, csak hogy szabaduljon a férjétől.

Eközben az ügyészség is elkezdte a nyomozást, melyet most megszüntettek, derült ki a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón.

A Központi Nyomozó Főügyészség mai sajtótájékoztatóján ismertették, hogy az eljárás során három fő kérdést vizsgáltak. Egyrészt azt, hogy bármely kormánytag tudott-e olyan korrupciós bűncselekményről, amelyet elmulasztott jelenteni az illetékes hatóságoknak. Másrészt azt firtatták, hogy Rogán Antal emberei vajon ténylegesen eltávolíthatták-e az ügyészségi iratokból az ő körükhöz köthető információkat. Harmadrészt pedig azt vizsgálták, hogy kapott-e Völner Pál 2021 tavaszán előzetes figyelmeztetést arról, hogy a Schadl György elleni nyomozás során őt is érinteni fogják majd.

Az ügyészség az eljárás keretében tanúként hallgatta ki Varga Juditot, Gulyás Gergely kancelláriaminisztert és Rogán Antalt is.

A nyomozók arra a következtetésre jutottak, hogy Varga a hangfelvételen valójában csak pletykákat osztott meg arról az állítólagos manipulációról, miszerint Rogánék kihúzatták volna a nyomozati iratokból a rájuk vonatkozó részeket. Az ügyészség ugyanakkor egyértelműen megállapította, hogy az ügyiratok tartalmát senki nem másította meg jogellenesen.

A nyomozók külön vizsgálat alá vonták a felvételen elhangzó “Tóni, Barbara, Ádám” nevekre és egy állítólagos koncessziós eljárásra tett utalást is. Utánajártak ennek, de nem találtak olyan bizonyítékot, ami bűncselekményre utalna.

Az ügyészség megállapította, hogy 2021 tavaszán, amikor Varga a hangfelvételen elhangzottak szerint Völnert esetleg előre figyelmeztették volna, a valóságban még nem folyhatott ellene lehallgatás. Az őellene folytatott külön eljárást ugyanis csak 2021 októberében rendelték el a nyomozók. Az sem bizonyosodott be, hogy Völnert Schadl György letartóztatása előtt néhány nappal értesítették volna az ellene folyó vizsgálatról. Ezt az ügyet végül bizonyítékok hiányában szüntették meg, de az ügyészség nem zárta ki teljes bizonyossággal, hogy esetleg mégis kaphatott valamilyen informális figyelmeztetést amiatt, hogy túlságosan szoros kapcsolatban állt Schadl Györggyel.

Az ügyészség közleménye szerint nem a nyomozás feladata kideríteni, hogy Varga miért osztotta meg pletykákat a férjével, miért ilyen módon tette ezt, illetve hogy az akkor elhangzottak megfelelnek-e a valóságnak, valamint az sem dolguk eldönteni, hogy tényleg volt férje nyomására beszélt úgy, ahogy. Szerintük a Magyar és Varga közötti beszélgetésben olyan tárgyi tévedések találhatók, amelyek kizárják, hogy hivatalos dokumentumokból szereztek volna információkat.

Fürcht Pál, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője elmondta, hogy amikor az ügyészséget ennyire súlyos kijelentés éri, kötelességük nagyon alapos vizsgálatot lefolytatni.

A mai sajtótájékoztatóra Magyar Péter azonnal reagált, és egészen szürreálisnak tartja az ott elhangzottakat, az 1950-es évekhez hasonlította a most történteket,

így fogalmazott:

„Ami eddig a sajtótájékoztatón elhangzott, az részben hazugság, részben szándékos félreértelmezése a hangfelvételen elhangzottaknak és az ügy körülményeinek.
A sajtótájékoztatót követően részletesen cáfolni fogom az ügyészség állításait. Illetve mindenkinek megígérem, hogy amint nem Polt Péternek fogják hívni a legfőbb ügyészt, a vádhatóság le fogja porolni ezt az ügyet és a most ismertetett nyomozásban elkövetett szándékos szabálytalanságokat is ki fogja vizsgálni.”

Ön mit gondol a történtekről? Mondja el véleményét az alábbi szavazásnál!

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek